marți, 24 decembrie 2013

Placinta cu branza (dulce)

    
    Palacinca (da, am scris intentionat asa) cu branza dulce, sau cu branza de vaci, e una dintre favoritele mele. Reteta de umplutura o am de la un coleg :), in timp ce reteta de foaie este una pe care o am demult, mostenire de familie. Atentie! faina folosita la aceasta foaie trebuie sa fie musai grosiera: cea fina de patiserie, nu este potrivita, foaia nu se leaga, se rupe etc. Este potrivita atat pentru umpluturi dulci, cat si pentru cele sarate. Am facut-o cu mere, cu dovleac, cu spanac, cu branza sarata si probabil ca se poate folosi cu aproape orice, atata vreme cat umplutura nu este foarte lichida.



      Acestea fiind zise, sa trecem la actiune:

Ingrediente pentru foaia de placinta:

o cana de ulei
600-700 gr faina
apa
un praf de sare

Ingrediente pentru placinta cu branza de vaci:

1 kg branza de vaci
7 oua
400 gr zahar tos
250 gr stafide
2 lg gris
coaja rasa de la o lamaie
un praf de sare
vanilie
rom

    Se pun stafidele la inmuiat in putin rom. Se amesteca toate ingredientele si se lasa sa astepte, pana se face foaia.
   Se umple o cana (de ceai, obisnuita, aprox 250 ml) cu ulei (nu chiar pana la buza, cam pana deasupra cozii). Se golesc cam 2/3 din uleiul din cana intr-un castron, si apoi se completeaza pana la nivelul initial cu apa, si se adauga in cana si sarea. 
     Uleiul din castron se amesteca cu faina pana se face ca o ciulama groasa, sau ca untura moale, de o consistenta potrivita pentru uns, dar care sa nu curga.
     Apa cu ulei din cana se emulsioneaza (se bate cu furculita) si se rastoarna in mijlocul fainii cenute. Se amesteca intai cu furculita si apoi cu mana, incorporand incet faina in compozitie. Cand incepe sa devina mai tare, se scoate din faina si se mai framata putin, pana se netezeste aluatul. Apoi se bate de 100 de ori de masa. (se ia aluatul, si se tranteste de masa puternic)
    Se intinde o foaie cat de mare se poate, in principiu cam de doua ori cat tava noastra. Foaia se unge cu ciulamaua facut la pasul unul, si apoi se ruleaza strans. Ruloul obtinut se imparte in doua parti, 1/3 pentru capac si 2/3 pentru foaia de pe fund.
    Se intinde apoi cate o foaie, intai cea pentru fund, peste care se pune umplutura, apoi cea pentru capac, si se intoarce foaia de jos peste cea de sus.
    Se da la cuptor  (preincalzit la 180 gr) pana incepe sa se rumeneasca. Cand s-a rumenit frumos, fara sa se arda, si s-a desprins de tava, se scoate si se lasa putin in tava sa se raceasca. Dupa ce s-a lasat putin (cand o scoatem din cuptor placinta este usor umflata), se taie in bucati potrivite, in tava, se pudreaza cu zahar si se scoate pe platouri.

Pofta buna!

A fost odata ca niciodata...

... o fata. Care s-a sucit, s-a invartit, si dupa ce s-a uitat luuung in stanga, luuung in dreapta, si mai luuuuung inapoi, a decis ca, pen...