A apărut o eroare în acest obiect gadget

joi, 26 noiembrie 2015

Quiche... Lorraine si nu numai

Salut! N-am mai fost pe aici, asa-i? Ei, am eu niste scuze pentru aceasta absenta: ne-am mutat putin. Intai intr-un (alt) apartament, apoi intr-o casa.... dar totusi, cel mai bine e tot la noi acasa (prietenii FB stiu deja asta prea bine :P)!
Unde, in sfarsit! am reusit sa revenim si sa ne despachetam cat de cat :))). In acest cadru festiv, zic, am reluat diferite activitati consacrate, cum ar fi... gatitul!
Si se gateste cu drag si spor, in cantitati industriale, caci atunci cand ma pun pe facut chestii, pai fac, mai nene! Pai, pe principiul, decat putin si prost, mai bine mult si bun, nu-i asa?
Lasand povestile la o parte, subiectul studiat astazi este Quiche-ul. Mai mult sau mai putin Lorraine, cu carne sau fara, si abea am inceput seria experimentelor!
De fapt, cred ca aceasta tarta extrem de versatila este echivalentul in aluat fraged al pizzei. Ba chiar mai mult decat pizza, deoarece pizza prajitura eu inca n-am vazut, dar tarte oho, o gramada!
Quiche-ul nostru de acum este aperitiv sau fel principal - merge foarte bine insotit de o salata de rosii, un sos verde, ceva fresh si gustos care sa completeze savorile si aromele dezvoltate in cuptor.
Acestea fiind povestite, sa trecem la retete, ca stiu ca asta vreti, de fapt :)))
Aluat:
300 gr faina (alba 000, dar am folosit si 650, si integrala.... cu acelasi succes)
1 ou
125 gr unt 80% grasime
1-2 linguri lapte
1 praf sare
Se amesteca faina cu sarea, se taie untul bucatele si se adauga peste faina (unii experti recomanda ca untul sa fie congelat si apoi sa fie ras pe razatoarea mare - eu am renuntat si il pun moale, il prelucrez mai usor), se sparge oul desupra si se amesteca toate ingredientele cu o furculita si apoi cu mana pana cand se formeaza un fel de frimituri. In aceasta faza aluatul nu este legat, este o masa de particule mai mult sau mai putin separate. In aceasta faza incepem sa adaugam cate putin lapte, intai 1 lingura si apoi cate putin, caci se va lega imediat.
Scoatem din bolul in care am amestecat pana acum si mai framantam cateva minute (4-5) pana ce compozitia se leaga si se netezeste.
Intindem o foaie de 5 mm grosime, suficienta pentru a ne acoperi forma rotunda de 26 cm diametru pe fund si pe pereti. Punem foaia in forma, o urcam pana peste margine (sa depaseasca cu 3-5 mm marginea formei in sus), intepam din loc in loc cu furculita si dam la frigider 30 de minute.
Intre timp, punem cuptorul la incins la 180 grade C, si ne vedem de prepararea umpluturii.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, scoatem aluatul in forma din frigider si il dam la cuptorul incins 10 minute, pentru a coace putin aluatul.
Dupa cele 10 minute il scoatem, turnam umplutura preparata in forma si il dam iarasi la cuptor 20-25 de minute la foc mediu (175 grade C), pana ce nu mai face valuri. Daca incepe sa se rumeneasca prea tare, dar inca e lichida, se acopera cu hartie de copt.
Scoatem preparatul din cuptor si il mai lasam 10-15 min in forma sa se raceasca si aluatul sa se mai intareasca un pic. rasturnam pe farfurie si putem manca cu cea mai mare pofta!
Umpluturile (ati crezut o secunda ca va las asa, numai cu foaia, nu? :))) )

Quiche Lorraine
I
200-250 gr bacon feliat, taiat fin
3-4 cepe albe medii, tocate cubulete
1-2 carnati picanti (Plescoi, cabanos etc)
1 praf sare
II
1 cutie mica mascarpone
100 gr smantana 20-24% grasime
III
5 oua
150 gr cascaval ras (Dalia, Rucar)
Ingredientele de la pct I se pun in tigaie si se rumenesc usor. Se stinge focul sub tigaie si se adauga ingredientele de la pct II, amestecand pana se omogenizeaza. Apoi se adauga ouale batute amestecate cu cascavalul ras.
Toata chestia se toarna in aluatul copt 10 min la cuptor si se continua coacerea 20-25 min.

Cu carne
I
250-300 gr carne taiata cubulete (sau tocata) dupa preferinte: curcan, pui, porc etc
3-4 cepe albe tocate cubulete
50 gr bacon feliat taiat feliute subtiri
300 gr ciuperci champignon taiate feliute
1 praf sare
II
1 cutie mica mascarpone
100 gr smantana 20-24% grasime
III
5 oua
150 gr cascaval ras (Dalia, Rucar)
1 legatura verdeata amestecata (marar, patrunjel, frunze telina, hasmatuchi, coriandru etc)
Ingredientele de la pct I se pun in tigaie si se rumenesc usor. Se stinge focul sub tigaie si se adauga ingredientele de la pct II, amestecand pana se omogenizeaza. Apoi se adauga ouale batute amestecate cu cascavalul ras si verdeata tocata.
Toata chestia se toarna in aluatul copt 10 min la cuptor si se continua coacerea 20-25 min.

Verde cu somon fume
I
4-500 gr broccoli, tocat cu tot cu tulpina
200 gr baby spanac
2 cepe albe tocate cubulete
100 gr somon fume bucatele
3-4 fire ceapa verde
3-4 fire usturoi
1 praf sare
II
100 gr camembert
100 gr gorgonzola
100 gr. smantana 20-24% grasime
III
5 oua
150 gr. cascaval ras (Dalia, Rucar)
seminte pin
Ingredientele de la pct I se pun in tigaie si se rumenesc usor. Se stinge focul sub tigaie si se adauga ingredientele de la pct II, amestecand pana se omogenizeaza. Apoi se adauga ouale batute amestecate cu cascavalul ras.
Toata chestia se toarna in aluatul copt 10 min la cuptor si se continua coacerea 20-25 min.

Ardei si masline
I
4 ardei rosii tocati
2 ardei galbeni tocati
2-3 cepe albe tocate cubulete
125 gr masline feliate (kalamata, sau verzi si negre)
1-2 lg pasta ardei
1-2 lg tapenada (pasta masline)
1 praf sare
II
1 cutie mica mascarpone
100 gr smantana 20-24% grasime
III
5 oua
150 gr. cascaval ras (Dalia, Rucar)
1 plic mix seminte (dovleac, floare, in etc)
Ingredientele de la pct I se pun in tigaie si se rumenesc usor. Se stinge focul sub tigaie si se adauga ingredientele de la pct II, amestecand pana se omogenizeaza. Apoi se adauga ouale batute amestecate cu cascavalul ras.
Toata chestia se toarna in aluatul copt 10 min la cuptor si se continua coacerea 20-25 min.

Trimiteți un comentariu