joi, 3 ianuarie 2008

CUBAAAAA!

Plecăm la Roma pe 29 aprilie, apoi la Havana pe 30. Înapoi vom fi pe 16 (la Roma), 17 (Bucureşti). Rugaţi-vă să nu moară Castro între timp, căci am pus-o de-o revoluţie! Cel mai rău ar fi să ne prindă acolo un astfel de eveniment. Şi noi nu vrem decât un singur lucru: salsa cubana!

Ce e Salsa Cubana? Ei bine, este dansul practicat de muritorii de rând din Cuba, dans de la care s-a pornit atunci când a fost inventată, peste o aruncătura de baţ, in LA, ceea ce este îndeobşte cunoscut drept salsa.

Şi care îmi place. Şi care nu mă forţează. Şi care mă lasă să mă bucur de melodie, de dans, de partener. Şi care, mi se pare mie, se apropie de tango in comuniunea dintre cei doi, care sunt acolo doar pentru ei, atât cât durează magia dansului, numai ei, unul pentru celălalt, calzi, apropiaţi, umani.

LA este rece. Este tehnică. Este show (nu am zis spectacol, spectacol este Joachin Cortez). Este macho (există oare şi un termen pentru fetele care afişează aceeaşi atitudine ostentativă de genul "uite cât de bun/ă sunt eu şi cât de mic eşti tu" ?). LA este actuală: conţine in proporţiile cunoscute toate tarele societăţii de azi. (studiu de caz: le conţine pentru că este LA sau pentru că o practică un anumit tip de oameni? extindere a studiului: LA atrage oamenii superficiali pentru că este superficială sau ... ce?)

În LA zbârnâi în spinuri multiple, cu travelling sau fără, cu dip sau fără, cu accente pe jumătatea timpului, pe sfertul timpului, pe optimea timpului (obsesia timpului tststs). În LA trebuie să am o tensiune pentru pasul de bază, o tensiune pentru piruetă simplă/dublă, o alta pentru multiple, o alta pentru mâinile sucite pe jos şi o cu totul alta pentru cele sucite pe sus. Touch and Go!!!! (mi se pare culmea cinismului: spinuri multiple conduse printr-o atingere fugară de o secundă.)

Cubana mă relaxează. Sunt liniştită. Îmi permit să mă bucur. Nu contează cât se încurcă la un moment dat mâinile, întotdeauna rămâne binefăcătoarea măsură simplă şi clară dată de picioare: orice ai face sus, jos merge la fel. Fără exhibiţii la bară, simpla mişcare de şolduri dată de călcătura simplă şi ritmică este de departe mai sexi şi mai atragătoare decât toate perversităţile inventate în LA pentru a suplini lipsa de satisfacţie a perverşilor-căutători-de-plăceri-niciodată-satisfăcuţi. Cubana e mai erotică prin simplitatea ei primară decât toţi anii de exerciţii şi invenţii necesare în LA. Şi culmea, e mai uşor de deprins decât orice altceva, asta ca dovadă a naturaleţii acestui dans!

În fine, plecăm în Cuba. Bucuraţi-vă cu noi.

2 comentarii:

Cubanito spunea...

Si am fost in Cuba... Si ne-am simtit minunat. Dansul si poporul cubanez formeaza un tot unitar...calzi, exotici, veseli...
Pentru mine oricum nu exista decat un singur salsa... Salsa Casino sau Salsa Cubana! Abia astept sa mergem din nou la anul si sa absorbim cat mai mult din cultura cubaneza! Aguaaaaa!

RoxanaTudor spunea...

Que ricooooo!!!

A fost odata ca niciodata...

... o fata. Care s-a sucit, s-a invartit, si dupa ce s-a uitat luuung in stanga, luuung in dreapta, si mai luuuuung inapoi, a decis ca, pen...