sâmbătă, 14 februarie 2009

Botez

Taina Botezului...

si traditii

Prin botez, noul nascut este crestinat si primit in randul Bisericii. Pacatele stramosesti (de la Adam si Eva) i se iarta si primeste in el Duhul Sfant de la Dumnezeu. Taina botezului se savarseste in biserica dupa randuielile acesteia. Botezul se face pana la 40 de zile de la nastere si nu poate avea loc decat o singura data. La ortodocsi, ca si la catolici, alegerea unui nume potrivit pentru copil se face la alegerea parintilor dar se poate tine cont si de sfaturile preotului. Este bine ca micutul sa primeasca un nume de sfant din calendar. La noi, cel mai raspandit nume pentru baieti este Ioan, dupa numele Sfantului Ioan Botezatorul, iar pentru fetite, Maria, mama Mantuitorului. In acest fel, se considera ca sfantul al carui nume il poarta copilul se va ruga pentru el in permanenta. Uneori, biserica nu recomanda alegerea a doua nume pentru cel mic, considerand faptul ca sfintii au avut in general un singur nume.

Dupa alegerea numelui, parintii vor cauta nasii de botez. Acestia trebuie sa fie un cuplu cununat religios, dar se poate ca uneori sa boteze doar o nasa sau doar un nas.

Pentru botez, nasa va pregati in primul rand lumanarea de botez, care trebuie impodobita cu flori. Crinul, de exemplu, este considerat simbolul Fecioarei Maria. Se poate pune de asemenea bradut, pentru ca micutul sa fie sanatos si viguros ca un brad, floarea-miresei, ca sa nu aiba cununiile legate, feriga, pentru spor. Panglica pentru lumanare trebuie sa nu fie nici prea scurta (se va casatori prea repede) nici prea lunga (se va casatori tarziu). Tot nasii vor pregati pentru infasatul copilului o bucata de panza alba. Aici, se spune ca trebuie sa fie o panza necusuta, nefinisata, pentru ca si Iisus Hristos a fost infasat astfel, sau daca nu se poate altfel, un prosop sau alt material... Simbolica este cifra trei in cadrul botezului: preotul cufunda copilul in apa de trei ori, pe masa de botez sunt trei lumanari aprinse, panza de infasare sa aiba trei metri... Dupa botez, nasii trebuie sa-i puna bebelusului o cruciulita de argint la gat. Nasa este cea care se ocupa de infasatul copilului, dupa care il poate da mamei in brate.

La botez se savarsesc trei taine (din cele sapte taine ale Bisericii Crestine): Taina Botezului, Taina Mirungerii si Taina Sf. Impartasanii.

Petrecerea de botez se poate organiza in orice zi a anului, chiar si in post – biserica spune ca bebelusul nu alege cand sa vina pe lume, si deci el trebuie botezat fara nici o retinere.

Asa, astazi voi merge la botezul nepotului meu Andrei-Spiridon (acesta este un singur nume, compus) zis si Spirica. Ne vom bucura de crestinarea lui la Biserica Sf. Spiridon si apoi vom petrece la carciuma. Cu poze si detalii voi reveni dupa chermeza. Acum va voi pune o singura poza cu fericitul protagonist:

Sa ne traiesti, Spirica !

5 comentarii:

Boby spunea...

Foarte documentat, nenea Vidu :)
Petrecere placuta si
Sa va traiasca !

Costele spunea...

am cetit bueeeey.
sa ne traiasca!
hac :D

Anonim spunea...

Să vă trăiască şi să vă bucuraţi de el!

Costele spunea...

multumim :D
uite cine nu are somn la oara asta? cred ca fredonezi inca melodia... :)))

Unknown spunea...

LA MULTI ANI SI SA NE TRAIASCA NEPOTU' NEPOATEEEEEEE. VEZI VIDU CA ITI LAS SI UN COMENTARIU NU NUMAI TRAFIC PE SITE DIN CA. SA NE VEDEM SANATOSI LA VARA.

A fost odata ca niciodata...

... o fata. Care s-a sucit, s-a invartit, si dupa ce s-a uitat luuung in stanga, luuung in dreapta, si mai luuuuung inapoi, a decis ca, pen...